Aktuality 1. června 2023 16:47

Odcházíme od FSC protože můžeme

Miliony hektarů lesa na těžbu bez ekocertifikátu.

'Vzdáváme to, protože můžeme'

 

Certifikát FSC už 25 let nutí lesníky přemýšlet, kde a jak kácí stromy. Státní lesy však na jeho užívání rezignují, kupř. protože nechtějí arbitráž podle německého práva. Tím dostávají nábytkářský průmysl do problémů.

Ředitelství polských Státních lesů pracuje bez ekologického osvědčení. Řeč je o značce FSC, která má označovat původ dřeva z udržitelné těžby. Ekologické organizace na problémy s certifikátem v posledních letech citlivě reagují, ale uznaly, že jeden je lepší než žádný.

Lesníci, kteří rezignují na jeho používání, se vyhnou nepříjemným kontrolám. Neprodají však surovinu příjemcům, kteří požadují certifikaci vykupovaného dřeva. Certifikaci suroviny vyžaduje mnoho velmi velkých příjemců, včetně IKEA. Problém může mít i polský nábytkářský průmysl. Export bude obtížný, protože zahraniční dodavatelé často nechtějí přijímat produkty bez certifikátu.

 

FSC certifikát, tedy pravidla a audity

Certifikát uděluje Forest Stewardship Council (FSC), nezisková organizace s celosvětovou působností. Spolupracují s ní veřejné subjekty a společnosti z více než 90 zemí. Charakteristické logo FSC je k vidění mimo jiné na nábytkových dílech, papírových kelímcích a talířích dostupných v supermarketech, o certifikát můžete požádat také na pilách a ve stavebnictvích prodávajících surové desky

„Certifikace lesního hospodářství FSC je určena subjektům, které samostatně hospodaří se svými lesními zdroji a chtějí zavést a komunikovat odpovědné postupy svým spotřebitelům. Lesní správci, kteří chtějí získat certifikát FSC, musí také získat certifikát původu řetězce, aby mohli své produkty prodávat,“ píší zástupci společnosti Bureau Veritas, která certifikáty v Polsku po dohodě s FSC vydává.

 

Miliony hektarů bez kontroly FSC

Tato oblast se však postupně zmenšuje. Smlouvy s FSC podepisují jednotlivá krajská ředitelství státních lesů. Mohou se také rozhodnout pro rozšíření spolupráce s organizací. Už loni se hodně mluvilo o prvních prohlášeních o rezignaci na certifikaci.

Tento krok učinilo Regionální ředitelství v Gdaňsku. Jak se můžeme dočíst na oficiálních stránkách polského zastoupení FSC: 'Navzdory dialogu mezi FSC International a Státními lesy, který začal v listopadu 2022, se šest regionálních ředitelství, které pokrývají celkovou plochu přibližně 2 miliony hektarů, rozhodlo ukončit certifikaci FSC.'

Jak se dočteme na webu organizace, jde o Krajská ředitelství státních lesů v:

  • Gdaňsk (plocha s certifikací FSC: 303 938 ha – platnost certifikátu vypršela),
  • Toruń (plocha s certifikací FSC: 456 447 ha – platnost certifikátu vypršela),
  • Poznaň (plocha s certifikací FSC: 419 535 ha – platnost certifikátu vypršela),
  • Varšava (plocha s certifikací FSC: 194 960 ha – platnost certifikátu vypršela),
  • Radom (plocha s certifikací FSC: 325 074 ha - platnost certifikátu vypršela),
  • Pile (plocha s certifikací FSC: 362 770 ha - platnost certifikátu vyprší 31. května 2023)

Nikdo nás nebude nutit, abychom Němcům něco vysvětlovali

Po 25 letech spolupráce státních lesů a Forest Stewardship Council bylo u více než 2 milionů hektarů od používání certifikátu upuštěno a toto číslo může dosáhnout více než 2,6 milionu hektarů půdy. Proč? Rezignujeme na používání označení FSC, protože můžeme - vysvětlil náměstek ministra pro klima Edward Siarka během zasedání Výboru pro životní prostředí Sejmu.

„Systémy certifikace jsou dobrovolné, nejsou podmínkou trvale udržitelného hospodaření v lesích,“ argumentoval Siarka s tím, že lesníci jsou v této věci vázáni pouze lesním zákonem. Zjevně naštvaný náměstek uvedl, že FSC se zdráhá dialogu, ačkoliv dlouho ví o námitkách lesů a ministerstva vůči novým dohodám, které by krajským ředitelstvím umožnily certifikát nadále používat.

Státní lesy nemají zájem podepisovat nové smlouvy - pokračoval Michał Graczyk z ministerstva klimatu. Jak zmínil:

  • Požadavky na krajská ředitelství v souladu s novými dohodami lze v průběhu jejich platnosti měnit bez podepisování přílohy. „Během jednání jsme od zástupců lesnictví a dřevařského průmyslu slyšeli, že by také uvažovali o podpisu takové smlouvy,“ řekl Michał Graczyk
  • FSC může své postupy libovolně utvářet a zjednodušovat a držitel licence na to nemá žádný vliv.
  • Spory se mají řešit arbitráží v Německu. 'To zcela vylučuje použití polského práva v tomto ohledu,' řekl Graczyk.
  • Certifikační organizace by ráda zvýšila plochu referenčních lesů (zachovaných v přirozeném stavu), což povede ke snížení těžby dřeva až o 10 %. „Pro polskou ekonomiku je to velmi velký problém. Podnikatelé, kteří v současnosti využívají certifikát FSC z marketingových důvodů, budou mít problémy se získáváním dřeva,“ argumentoval Graczyk. Dodal, že přijetí FSC podle nových pravidel se dotkne především malých podniků.
  • Graczyk obvinil FSC, že se vůbec nezabývala argumenty polské strany. Státní lesy byly vyloučeny z určování podoby certifikačních požadavků.

Přidej názor/komentář

SZDPportál

SZDP tradičně na straně českých dřevařů a lidí fandících dřevu a lesu

© SZDP.CZ. All Rights Reserved. Design APICON, s.r.o.