Oborová politika 7. června 2023 8:08

Jak selhala certifikace trvale udržitelného lesa

Článek z University Yale z roku 2018 je aktuální dnes, kdy se národní standard FSC a obecně certifikace lesů dostává do pozic, kde očekáváni nejsou naplňována výsledky. Stav lesů v ČR ukázal kůrovec navzdory všem realizvaným aktivitám.

Certifikace lesů standardem FSC má své přešlapy popasané v článku, jak v ruské tajze, Peru, Číně, Rumunsku( Schweighofer), to je ale při rozsahu mezinárodní certifikace očkávatelné. Podstatnější je však závěr vyjadřující skepsi v očekáváních naplnění původního záměru - zamezit  odlesnění v pralesích. V článku se píše:

V roce 2016 byla provedena metaanalýza vědeckých studií, která zjistila, že certifikace FSC (Forest Stewardship Council) v tropech snížila degradaci a zlepšila pracovní a environmentální podmínky v postižených lesích - což není malý úspěch. Nicméně jiné pečlivě navržené studie, které se zabývají celkovou odlesňovací činností, naznačují, že FSC měl malý nebo žádný vliv. To může být další otázka týkající se peněz, říká Allen Blackman, ekonom z organizace Resources for the Future a hlavní autor studie o certifikaci FSC v Mexiku z roku 2015. Malé škálování a špatně fungující těžební operace jsou běžné v tropech a pravděpodobně nebudou certifikovány. FSC také mohl mít malý vliv na odlesňování z jednoduchého důvodu, že "v rozvojových zemích se většina odlesňování neděje v souvislosti s lesnickými operacemi", říká Blackman. Hlavním pohonným faktorem je nelegální změna využívání půdy, což znamená přeměnu přírodních lesů na plantáže palmového oleje, komerční zemědělství a chov dobytka. Zdánlivá neúčinnost certifikace, jak Blackman a jeho spoluautoři uzavírají, by měla "zastavit politiky", které uvažují o certifikaci jako o nástroji pro řešení odlesňování.

Spolu s nedávnými důkazy o otevřené nezákonnosti ze strany firem s certifikací FSC by to mohlo také přimět spotřebitele, kteří věřili značce FSC, k zamyšlení. Mělo by to také přimět celý průmysl dřevařských výrobků, který dosud těžil z ignorování této nezákonnosti, k zastavení. Dříve nebo později se průmysl bude muset vypořádat s bolestivou realitou, že potřebuje mnohem přísnější systém certifikace lesů, kombinovaný s vládní regulací - například pro zastavení těchto změn využívání půdy -, pokud chce, aby v budoucnosti zůstaly nějaké lesy, ze kterých bude možné těžit zisk.

Společně se současným naladěním, či spíše rozladěním z očekáváni poodby národního standardu FSC a obecně certifikací hospodaření v lesích,  vísí ve vzduchu otázka co s tím? Děsivě může znít závěr z roku 2018 o daleko přísnější regulaci vztahů nad lesem.

Původní článek: Greenwashed Timber: Jak selhala certifikace trvale udržitelného lesa

Přidej názor/komentář

SZDPportál

SZDP tradičně na straně českých dřevařů a lidí fandících dřevu a lesu

© SZDP.CZ. All Rights Reserved. Design APICON, s.r.o.