Zpracování dřeva 4. dubna 2023 17:26

Maximum výroby pelet

V České republice se v roce 2022 vyrobilo celkem 504 tisíc tun dřevních pelet nejvyšší jakosti ENplus A1, zatímco celková výroba dosáhla 538 tisíc tun. Jde o prakticky totožné množství při srovnání s rokem 2021, kdy se vyrobilo 505 tisíc tun pelet ENplus A1 a 526 tisíc tun celkem.

Loňský rok má také nové „skokany“, kteří rostli nad rámec předchozích let. Jedná se o výrobu v menších závodech Pila Pasák, Pelety Kunovice nebo Latop Energy. Větší navýšení výroby u pelet středních závodů proběhlo u společností Premium Pellets a Waldera.

Nejvíce pelet vyrobil dřevařský koncern Pfeifer. Ve svých dvou peletárnách v Chanovicích a Trhanově vyrobil přes 157 tisíc tun pelet v nejvyšší jakosti ENplus A1. Dvojkou ve výrobě je moravskoslezský Mayr-Melnhof s výrobou 102 tisíc tun. Třetí místo obsadila společnost Stora Enso s výrobou 67 tisíc tun. Nejvíce domácích peletáren však vyrábí do 13 tisíc tun pelet ročně.


Cena pelet klesá o korunu / kg měsíčně

„Cena dřevních pelet v České republice od konce listopadu 2022 stabilně klesá zhruba o korunu/kg měsíčně. Nejnižší ceny čekáme po konci topné sezóny, tedy v dubnu až květnu. Nízké ceny vydrží až do července 2023,“ upřesňuje předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

Ceny dřevních pelet vzrostly na vrcholu energetické krize až o 150 %, v září a říjnu 2022 dosáhly maxima 16 až 18 Kč za kilo. Už od října kontinuálně klesají a aktuálně se na začátku února 2023 pohybují okolo 11 Kč za kilo, ale lze je pořídit i pod 10 Kč/kg.

Dřevní pelety nebo brikety používá aktuálně k vytápění cca 45 tisíc domácností a firem. Jen za poslední rok jejich počet významně narostl, protože dřívější uživatelé plynu a elektřiny v energetické krizi ve velkém přecházejí k dostupnějším palivům nezávislým na dovozech. Mají pro to dobrý důvod: ceny plynu a elektřiny vzrostly v době krize až o 300 %, teplo z tepláren o 250 až 500 %.

Pelety oproti tomu zdražily „jen“ o 150 % a již zlevňují. Podobný vývoj nastal i u dřevěných briket. Vedle toho palivové dřevo zůstává nejdostupnější a nejlevnější možností vytápění, k vytápění ho u nás používá asi 2 miliony objektů.

Více na webu Česká peleta

Přidej názor/komentář

SZDPportál

SZDP tradičně na straně českých dřevařů a lidí fandících dřevu a lesu

© SZDP.CZ. All Rights Reserved. Design APICON, s.r.o.