Aktuality 26. dubna 2023 8:03

TON propouští - Schází hospodářská politika

Firma TON z Bystřice pod Hostýnem je dalším z výrobců, který se kvůli růstu nákladů a poklesu poptávky zbavuje části zaměstnanců. Loni neměli zafixovanou cenu elektřiny, jejíž cena vyskočila na osminásobek. Také výrazně zdražily suroviny, tedy dřevo - bukové o 40 a dubové o 100, chvílemi i 200 procent.

SZDP dlouhodobě upozorňuje na absenci oborové hospodářské politiky, místo toho se vytahují programy jako Dřevěná kniha, nebo Surovinová politika dřeva, které jsou jenom záplatou již existujících problémů a neřeší perspektivu potřebného rozvoje oboru. Stále ještě exportujeme surové dříví a vytváříme tak nedostatek pro tuzemské zpracování. Ceny dříví lítají do výšin a pak zas do propadů vlivem neukočírovaných vztahů v nabídce.

Současná hospodářská politika státu nemá žádné nástroje, jak ekonomicky dosáhnout potřebné rovnováhy. Vyhovovat jenom čistě vlastnickým a tržním zájmům evidentně nestačí. Podnikatelská koncepce potřebuje evidentně nový impuls, který jim současná politická elita není schopna poskytnout.

SZDP zpracoval koncepční rámec potřebných opatření již v roce 2015 a aktualizoval jej o dva stěžejní prvky hospodářské politiky státu. Jejich uplatnění přivede ke stabilizaci dodávek dříví a zastavení jeho exportu společně s podporou rozvoje tuzemského zpracování.

Současné aktivity v politice oboru vedou spíše k prohlubování problémů mnoha regionálních firem. Firma TON je opravdu jedna z moha v řadě, které musí aktivně řešit složitou ekonomickou situaci.

Přidej názor/komentář

SZDPportál

SZDP tradičně na straně českých dřevařů a lidí fandících dřevu a lesu

© SZDP.CZ. All Rights Reserved. Design APICON, s.r.o.